współpraca z firmą Chr. Hansen

W dn. 24 stycznia Prof. dr hab. Piotr Ślósarz – Prorektor ds. Studiów naszego Uniwersytetu podpisał porozumienie o współpracy z przedstawicielami firmy Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. – reprezentowanej przez Dyrektora handlowego Pana Marcina Kuprewicza. Inicjatorami porozumienia byli dr hab. Barbara Stachowiak z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego oraz absolwent naszego Wydziału Pan Krzysztof Tomalik, obecnie pracownik firmy Chr. Hansen. Podpisane porozumienie w rzeczywistości finalizuje wieloletnią współpracę pomiędzy Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu a firmą Chr. Hansen. Firma od lat wspiera działania związane z  z doskonaleniem warsztatu zawodowego studentów kierunku technologia żywności i żywienia na UPP w ramach wykładów i warsztatów z zakresu mleczarstwa prowadzonych przez pracowników firmy -  wspomnianego już Pana Krzysztofa Tomalika oraz Pana Marcina Hartmana.  Nawet pandemia nie przerwała tej aktywności. Podpisanie porozumienia zdecydowanie ułatwi realizację wspólnych inicjatyw dydaktycznych i  badawczych, a być może rozszerzy ich zakres.

Korzystając z okazji, przedstawiciele firmy mieli okazję poznać potencjał naszego Wydziału. Dr inż. Paulina Bielska zaprezentowała Halę Technologiczną Katedry Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej. Hala wyposażona jest w mini urządzenia przemysłowe, co pozwala na odzwierciedlenie warunków produkcji takich jak w zakładzie mleczarskim. Prof. Wojciech Białas, Kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności przedstawił zasoby, a także potencjał naukowy jednostki. Na spotkaniu omówiono także możliwości współpracy Katedry  z przemysłem, w zakresie biotechnologii żywności i mikrobiologii przemysłowej.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z firmą Chr. Hansen, proszeni są o kontakt z dr hab. Barbarą Stachowiak z Katedry technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego.