Ankieta

DOTYCZY STOSUNKU KONSUMENTÓW DO SZTUCZNEGO MIĘSA

Sztuczne mięso (zwane też mięsem in vitro, hodowlanym, laboratoryjnym, czystym, syntetycznym) to nowa żywność produkowana w laboratoriach przy użyciu komórek macierzystych mięśni zwierzęcych, ale nie pochodzi bezpośrednio od żywego zwierzęcia i rozmnaża się w kulturze. Celem produkcji sztucznego mięsa jest wyżywienie rosnącej populacji ludzkiej, rozwiązanie rosnących obaw dotyczących środowiska (globalne ocieplenie) i problemów etycznych (dobrostan zwierząt, cierpienie zwierząt i ubój), a także słabości konwencjonalnej produkcji mięsa (ograniczone zasoby hodowlane i stale rosnąca populacja). Prowadzone badania naukowe poświęcone są wprowadzeniu i rozwijaniu na dużą skalę produkcji sztucznego mięsa, jako nowego produktu mięsnego przyszłości.

Badanie to jest prowadzone przez francuskich naukowców z INRAE (Theix, 63 lata), ISARA (Lyon, 69) i Bordeaux Sciences-Agro (Bordeaux, 33). Celem tego badania jest zbadanie opinii konsumentów na temat tej biotechnologii oraz zbadanie ich preferencji i / lub niechęci. Dlatego jesteś proszony o udział w tym projekcie badawczym poprzez wypełnienie ankiety online, która nie powinna zająć więcej niż 15 minut. Zgodnie z kodeksem etycznym organizacji ankietowych, bądź pewny, że Twoje dane osobowe i informacje, które przekażesz, będą traktowane jako poufne i nie będą wykorzystywane poza średnimi wynikami dla celów statystycznych badania. Aby wypełnić tę ankietę, musisz mieć co najmniej 18 lat, ale nie potrzebujesz żadnych konkretnych umiejętności ani stopni naukowych. Kliknięcie następnego przycisku w celu uzyskania dostępu do kwestionariusza oznacza zgodę na udział. Jeśli chcesz, możesz w dowolnym momencie przestać odpowiadać na pytania. W takim przypadku podane przez Ciebie informacje nie zostaną zapisane. Tylko wyświetlanie na końcu kwestionariusza po stronie 8 oznacza archiwizację informacji. W przypadku jakichkolwiek pytań możesz napisać na adres futurecellmeat@gmail.com.

 

Link do ankiety: https://forms.gle/XjpHAy8JAiJ87HxU8