Sylwia Mildner-Szkudlarz

Sylwia Mildner-Szkudlarz

Tytuł: Prof. UPP dr hab.

Kierownik Pracowni Chemii i Technologii Zbóż

Wykształcenie:

2015 – dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia.
2005 – dr inż. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.
2000 – mgr inż. Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.

Zainteresowania badawcze:

- Chemia zbóż.
- Kinetyka tworzenia produktów reakcji Maillarda w żywności.
- Zagospodarowanie produktów odpadowych przemysłu spożywczego.

 

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Telefon: 61 848 7298
E-mail: sylwia.mildner-szkudlarz@up.poznan.pl

 

Konsultacje: środa 9:00 – 10:00

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6319-5285

 

Pełnione funkcje

Kierownik Pracowni Chemii i Technologii Zbóż
Ekspert Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
 „Importer Publikacji” do Modułu Sprawozdawczego PBN
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

 

Najważniejsze publikacje

Zawirska-Wojtasiak R., Fedoruk-Wyszomirska A., Piechowska P., Mildner-Szkudlarz S., Bajerska J., Wojtowicz E., Przygoński K., Gurda, D. Kubicka W., Wyszko E. β carbolines in experiments on laboratory animals. Int. J. Mol. Sci., 2020, 21, 15, 5245.

Piechowska P., Zawirska-Wojtasiak R., Mildner-Szkudlarz S. Bioactive β-carbolines in food: A review. Nutrients, 2019, 11, 4, 814.

Mildner-Szkudlarz S., Różańska M., Piechowska P., Waśkiewicz A., Zawirska-Wojtasiak R. Effects of polyphenols on volatile profile and acrylamide formation in a model wheat bread system. Food Chemistry, 2019, 297, 125008.

Mildner-Szkudlarz S., Różańska M., Siger A., Kowalczewski P., Rudzińska M. Changes in chemical composition and oxidative stability of cold-pressed oilsobtained from by-product roasted berry seeds LWT-Food Sci. Technol., 2019, 111, 541-547.

Mildner-Szkudlarz S., Siger A., Szwengiel, A., Przygoński K., Wojtowicz E., Zawirska-Wojtasiak R. Phenolic compounds reduce formation of Nɛ-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system. Food Chemistry, 2017, 231, 175-184

Mildner-Szkudlarz S., Siger A., Szwengiel A., Bajerska J. Natural compounds from grape by-products enhance nutritive value and reduce formation of CML in model muffins. Food Chemistry, 2015, 172, 78-85

Wojtowicz E., Zawirska-Wojtasiak R., Przygoński K., Mildner-Szkudlarz S. Bioactive β-carbolines norharman and harman in traditional and novel raw materials for chicory coffee. Food Chemistry, 2015, 175, 280-283

Pacyński M., Zawirska-Wojtasiak R., Mildner-Szkudlarz S. Improving the aroma of gluten-free bread. LWT – Food Science and Technology, 2015, 63, 706-713