Róża Biegańska - Marecik

Róża Biegańska - Marecik

Tytuł: dr hab.

Wykształcenie

2018 - doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.

2004 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.

1995 - magister inżynier technologii żywności w zakresie żywienia człowieka, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.

Zainteresowania badawcze

- Określanie wpływu uwarunkowań surowcowych i technologicznych na jakość produktów owocowo-warzywnych .

- Projektowanie żywności o charakterze prozdrowotnym oraz opracowywanie technologii innowacyjnych produktów owocowo-warzywnych.

- Zastosowanie procesów dyfuzyjnych oraz ultradźwięków w technologii produktów owocowych i warzywnych oraz określenie wpływy tych zabiegów na jakość produktów.,

- Badanie zmienności związków bioaktywnych, w tym barwników roślinnych: antocyjanów, karotenoidów, betalain oraz związków fenolowych, procyjanidyn i witamin w surowcach i produktach roślinnych.

- Kształtowanie jakości i przedłużanie trwałości minimalnie przetworzonych owoców i warzyw, w tym nowoczesne techniki pakowania produktów owocowo-warzywnych

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Pokój: 221

Telefon: 618487307
E-mail: roza.marecik@up.poznan.pl

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3734-4806

konsultacje:poniedziałek 11.00 – 13.00

 

Pełnione funkcje

Członek Rady Naukowej dyscypliny technologia Żywności i Żywienia UPP.

Członek Komisji ds. Nauki UPP.

Członek Rady Programowej kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności UPP.

Ekspert Polskiej Komisji Akredytacyjnej w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

Najważniejsze publikacje

Radziejewska-Kubzdela, E, Biegańska-Marecik, R. (2015). A comparison of the composition and antioxidant capacity of novel beverages with an addition of red cabbage in the frozen, purée and freeze-dried forms. LWT-Food Science and Technology, 62(1), 821-829.

Radziejewska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R., Kidoń M. (2014). Applicability of vacuum impregnation to modify physico-chemical, sensory and nutritive characteristics of plant origin products : A review. International Journal of Molecular Science, 15(9), s. 16577-16610

Biegańska-Marecik, R., Radziejewska-Kubzdela, E., & Marecik, R. (2017). Characterization of phenolics, glucosinolates and antioxidant activity of beverages based on apple juice with addition of frozen and freeze-dried curly kale leaves (Brassica oleracea L. var. acephala L.). Food Chemistry, 230, 271-280.

Górnaś, P., Radziejewska-Kubzdela, E., Mišina, I., Biegańska-Marecik, R., Grygier, A., Rudzińska, M. (2017). Tocopherols, tocotrienols and carotenoids in kernel oils recovered from 15 apricot (Prunus armeniaca L.) genotypes. Journal of the American Oil Chemists' Society, 94(5), 693-699

Ratajkiewicz, H., Radziejewska-Kubzdela, E., Spiżewski, T., Krzesiński, W., Starzyk, J., Biegańska-Marecik, R., Gaj, R., Piekarczyk, J. (2017). The influence of “Effective Microorganisms” and solar radiation on carotenoids and phenolic compounds content in processing tomato. European Journal of Horticultural Science, 82(3), 334-340

Kroehnke J., Szadzińska J., Stasiak M., Radziejewska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R., Musielak G. (2018). Ultrasound- and Microwave-Assisted Convective Drying of Carrots – Process Kinetics and Product’s Quality Analysis. Ultrasonics Sonochemistry, 48, 249-258

Radziejewska-Kubzdela, E., Jeleń, H., Biegańska-Marecik R. (2018). Volatile compounds and sensory properties of coleslaw mix packaged in modified atmosphere. Italian Journal of Food Science, 30, 348-361

Marecik R., Błaszczyk L., Biegańska-Marecik R., Piotrowska-Cyplik A. (2018). Screening and identification of Trichoderma strains isolated from natural habitats with potential to cellulose and xylan degrading enzymes production. Polish Journal of Microbiology, 67(2), 181-190

Biegańaska-Marecik R. (2019). Wpływ technologii minimalnego przetwarzania na jakość sensoryczną i mikrobiologiczną oraz zawartość związków biologicznie aktywnych w jarmużu (Brassica oleracea L. var. acephala DC. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Rozprawy Naukowe. ISSN 1896-1894, 509

Radziejewska-Kubzdela E., Olejnik A., Biegańska-Marecik R. (2019). Effect of pretreatment on bioactive compounds in wild rocket juice. J. Food Sci. Technol. - Mysore. 56 (12), 5234-5242