Magdalena Rudzińska

Magdalena Rudzińska

prof. dr hab.

Kierownik Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego

Wykształcenie:

2019 – profesor doktor habilitowany

2012 – doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia – technologia i chemia lipidów

2003 – dr inż. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

1987 – mgr inż. technologii żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu

Zainteresowania:

Główne zainteresowania zawodowe związane są z technologią i chemią tłuszczów obecnych w diecie człowieka. Skład kwasów tłuszczowych, steroli i innych związków bioaktywnych obecnych w olejach roślinnych przewija się przez większość prac naukowych. Szczególnym dużo uwagi poświęcam badaniom nad przemianami termiczno-oksydacyjnymi fitosteroli oraz produktów powstających w czasie ich utleniania i ogrzewania. Interesuje mnie także zagospodarowanie produktów ubocznych z produkcji olejów roślinnych oraz problem zafałszowań olejów.

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Pokój: 22

Telefon: 618487276
E-mail: magdalena.rudzinska@up.poznan.pl

 

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6343-332X

 

Pełnione funkcje

  • Przewodnicząca Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia
  • Kierownik Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego 
  • Kierownik Pracowni Chemii i Technologii Tłuszczów

Najważniejsze publikacje

Kasprzak M., Rudzińska M., Kmiecik D., Przybylski R., Olejnik A. (2020) Acyl moiety and temperature affects thermo-oxidative degradation of steryl esters. Cytotoxicity of the degradation products. Food and Chemical Toxicology 136:111074.

Kasprzak M., Rudzińska M., Przybylski R., Kmiecik D., Siger A., Olejnik A. (2020) The degradation of bioactive compounds and formation of their oxidation derivatives in refined oil during heating in model system. LWT-Food Science and Technology 123:109078

Qian Y., Rudzińska M., Grygier A., Przybylski R. (2020) Determination of triacylglycerols by HTGC-FID as a sensitive tool for the identification of rapeseed and olive oil adulteration. Molecules 25, 3881.

Grygier A., Myszka K., Szwengiel A., Stuper-Szablewska K., Pawlicka-Kaczorowska J., Chwatko G., Rudzińska M. (2019) Production of bioactive compounds by food associated Galactomyces geotrichum 38, as determined by proteome analysis. Nutrients 11, 471 (14 stron).

Rudzińska M., Hassanein M.M.M., Abdel-Razek A.G., Kmiecik D., Siger A., Ratusz K. (2018) Influence of composition on degradation during repeated deep-fat frying of binary and ternary blends of palm, sunflower and soybean oils with health optimized zaturated to unsaturated fatty acid ratios. Int J Food Sci Technol 53:1021-1029.

Raczyk M., Bonte A., Matthäus B., Rudzińska M. (2018) Impact of added phytosteryl/phytostanyl fatty acid esters on chemical parameters of margarines upon heating and pan-frying. Eur J Lipid Sci Technol 120:1700281 (1-11).

Rudzińska M., Górnaś P., Raczyk M., Soliven A. (2017) Sterols and squalene in apricot (Prunus armeniaca L.) kernels oils: the variety as a key factor. Natural Product Research 31:84-88

Raczyk M., Kmiecik D., Schieberle P., Przybylski R., Jeleń H., Rudzińska M. (2017) Model studied on the formation of volatile compounds generated by a thermal treatment of steryl esters with different fatty acid moieties. Food Research International 97:87-94.

Raczyk M., Kmiecik D., Przybylski R., Rudzińska M. (2017) Effect of fatty acid unsaturation on phytosterol esters degradation. J. Am. Oil Chem. Soc. 94:701-711.

Grygier A., Myszka K., Rudzińska M. (2017) Galactomyces geotrichum – moulds from dairy products with high biotechnological potential. Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria 16:5-16.