Magdalena Człapka-Matyasik

Magdalena Człapka-Matyasik

Tytuł: dr hab. inż.

adiunkt

Wykształcenie

2017 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2002 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

 

Zainteresowania badawcze

dietoterapeutyczne działanie i dawki naturalnych przeciwutleniaczy w żywieniu, diety alternatywne w żywieniu, badania nad metabolizmem stewii rebaudiana, wśród jej zainteresowań badawczych leżą uwarunkowania hormonalne przemiany materii i zagadnienia metodologiczne prowadzenia badań naukowych

Informacje kontaktowe

Pokój: 10, Ośrodek Badań Żywieniowych

Telefon: +4861-8466204
E-mail:
magdalena.matyasik@up.poznan.pl

Konsultacje: poniedziałki 8.30-10.30

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

 

Człapka-Matyasik M., Ast K.: Total Antioxidant Capacity and Its Dietary Sources and    Seasonal Variability in Diets of Women with Different Physical Activity Levels: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2014,v. 64, p. 267-276.

Czlapka-Matyasik M., Improving the organism antioxidant capacity during the 6-week targeted dietary intervention. Annals Nutrition and Metabolism., 2015; 67(suppl 1), p.108.

Czlapka-Matyasik M., Fejfer M., Wadolowska L. Does women declaration “I cut down sugar” really result in diet nutritional value? Annals Nutrition and Metabolism., 2015; 67(suppl 1), pp.110.

Człapka-Matyasik M., Gramza Michalowska A., Antidiabetic impact of stevia rebaudiana addiction into glicemic index of confectionery product. 13th International Congress on Obesity 1-4 May 2016 Vancouver, Canada. Obesity reviews 2016, vol 17, supl 2, pp. 148

Mardas M., Stelmach-Mardas M., Zalewski K., Grabowski J.P., Człapka-Matyasik M., Steffen A. Boeing H., Mądry R. Influence Of Body Weight Changes On Survival In Patients Undergoing Chemotherapy For Epithelial Ovarian Cancer. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2016, 2016; 20: 1986-1992.