Małgorzata Woźniewicz
adiunkt
Kierownik zakładu
Wykształcenie
2014 doktor habilitowany nauk rozlicznych, specjalność żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2000 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
1992 magister technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
Zainteresowania badawcze
wpływ stresu psychologicznego i fizjologicznego na sposób żywienia, występowanie nadmiernej masy ciała i poziom markerów stanu zapalnego; związek sposobu żywienia z obciążeniem allostatycznym ustroju i jego konsekwencjami zdrowotnymi; sposób żywienia, w tym wzory żywieniowe osób starszych i ich związek z stanem odżywienia, wskaźnikami biochemicznymi i klinicznymi, sprawnością funkcji motorycznych i poznawczych; ocena efektywności działania składników bioaktywnych przy ich zastosowaniu jako suplementów diety lub dodatku do żywności w kontekście wspomagania dietoterapii chorób przewlekłych, w tym schorzeń metabolicznych; ocena ryzyka odwodnienia w różnych grupach populacyjnych i jego wpływu na wskaźniki funkcjonalne, biochemiczne i kliniczne ustroju