Małgorzata Woźniewicz

Małgorzata Woźniewicz

Tytuł: dr hab. inż.

adiunkt
Kierownik zakładu

Wykształcenie

2014 doktor habilitowany nauk rozlicznych, specjalność żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2000 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

1992  magister technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

 

Zainteresowania badawcze

wpływ stresu psychologicznego i fizjologicznego na sposób żywienia, występowanie nadmiernej masy ciała i poziom markerów stanu zapalnego; związek sposobu żywienia z obciążeniem allostatycznym ustroju i jego konsekwencjami zdrowotnymi; sposób żywienia, w tym wzory żywieniowe osób starszych i ich związek z stanem odżywienia, wskaźnikami biochemicznymi i klinicznymi, sprawnością funkcji motorycznych i poznawczych; ocena efektywności działania składników bioaktywnych przy ich zastosowaniu jako suplementów diety lub dodatku do żywności w kontekście wspomagania dietoterapii chorób przewlekłych, w tym schorzeń metabolicznych; ocena ryzyka odwodnienia w różnych grupach populacyjnych  i jego wpływu na wskaźniki funkcjonalne, biochemiczne i kliniczne ustroju

 

 

Informacje kontaktowe

Pokój: 240
Telefon: 61 848 73 38
E-mail: malgorzata.wozniewicz@up.poznan.pl

Termin konsultacji: czwartek godz. 13.00-14.00

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt
Kierownik zakładu

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

Jamka M., Woźniewicz M., Walkowiak J., Bogdański P., Jeszka J., Stelmach-Mardas M. The effect of vitamin D supplementation on selected inflammatory biomarkers in obese and overweight subjects: a systematic review with meta-analysis. Eur J Nutr. 2015; (Epub ahead of print; DOI 10.1007/s00394-015-1089-5).

Jamka M., Woźniewicz M., Jeszka J., Mardas M., Bogdański P., Stelmach- Mardas M. The effect of vitamin D supplementation on insulin and glucose metabolism in overweight and obese individuals: systematic review with metaanalysis. Sci Rep. 2015; 5: 16142.

Bajerska J., Woźniewicz M., Suwalska A., Jeszka J. Eating patterns are associated with cognitive function in the elderly from rural areas at risk of metabolic syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014; 18 (21): 3234-3245.

Morinaka T., Woźniewicz M., Jeszka J., Bajerska J., Nowaczyk P., Sone Y. Westernization of dietary patterns among young Japanese and Polish females – a comparison study. Ann Agr Env Med. 2013; 20 (1): 122-130.

Bajerska J., Woźniewicz M., Jeszka J., Drzymała-Czyż S., Walkowiak J. Green tea aqueous extract reduces visceral fat and decreases protein availability in rats fed with a high-fat diet. Nutr Res. 2011; 31 (2): 157-164.