Małgorzata Lasik-Kurdyś

Małgorzata Lasik-Kurdyś

Tytuł: dr hab.

 

Wykształcenie:

2019 - Doktor habilitowany w dziedzinie nauki rolnicze, w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
2004 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia.
1999 - magister inżynier technologii żywności.

Zainteresowania badawcze:

winiarstwo, browarnictwo, przetwórstwo żywności pochodzenia roślinnego, bioaktywne składniki żywności, biotechnologia.

 

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Telefon: 61 848 72 88
E-mail: malgorzata.lasik@up.poznan.pl

 

Konsultacje: środa godz. 9.00 – 11.00

ORCID: 0000-0003-2170-8932

 

Pełnione funkcje

Członek Zespołu ds. jakości kształcenia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka

Członek Rady Programowej Kierunku Studiów Technologia Żywności i Żywienia Człowieka,

Członek komisji ds. parametryzacji WNoŻiŻ, zespół ds. weryfikacji i aktualizacji danych do parametryzacji wydziału oraz baz danych w systemach POLON i PBN

Członek zespołu ds. stosowania procedur oceny programu kształcenia, weryfikacji osiągnięcia zakładanych efektów kształcenia oraz modyfikacji planów i programów

Najważniejsze publikacje

Lasik-Kurdyś M., Sip A. (2019) Evaluation of the antimicrobial activity of bacteriocin-like inhibitory substances of enological importance produced by Oenococcus oeni isolated from wine. European Food Research and Technology. 245, 375–382

Lasik-Kurdyś M., Majcher M., Nowak J. (2018) Effects of different techniques of malolactic fermentation induction on diacetyl metabolism and biosynthesis of selected aromatic esters in cool-climate grape wines. Molecules, 23 (10), 2549. https://doi.org/10.3390/molecules23102549

Lasik-Kurdyś M., Gumienna M., Nowak J. (2017) Influence of malolactic bacteria inoculation scenarios on the efficiency of the vinification process and the quality of grape wine from the Central European region. European Food Research and Technology, 243 (12), 2163-2173

Lasik M. (2013) The application of malolactic fermentation process to create good-quality grape wine produced in cool-climate countries: a review. European Food Research and Technology, 237 (6), 843-850

Gumienna M., Lasik M., Czarnecki Z. (2011) Bioconversion of grape and chokeberry wine polyphenols during simulated gastrointestinal in vitro digestion. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62 (3), 226-233.

Lasik M., Nowak J. (2010) Electrical impedance for bacterial metabolic activity screening – evaluation of single and mixed bacterial consortia for wastewater biodegradation. International Food Research Journal, 17, 591-599.

Lasik M., Nowak J., Krzywonos M., Cibis E. (2010) Impact of batch, repeated-batch (with cell recycle and medium replacement) and continuous processes on the course and efficiency of aerobic thermophilic biodegradation of potato processing wastewater. Bioresource Technology, 101, 3444-3451

Lasik M., Conterno L., Henick-Kling T. (2007) Evaluation of viable but non-culturable cells of Brettanomycess bruxellensis after ethanol stress in synthetic wine media. Polish Journal of Environmental Studiem, 16 (5C), 319-323.

Lasik M., Nowak J. (2007) Effect of pollution load and oxygen availability on thermophilic aerobic continuous biodegradation of potato processing wastewater. Engineering in Life Sciences, 7 (2), 187-191.