Małgorzata Gumienna

Małgorzata Gumienna

Tytuł: Prof. UPP dr hab.

Wykształcenie:

2019 - profesor UPP,

2016 - doktor habilitowany w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,

2004 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność fermentacja i biosynteza, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział  Nauk o Żywności i Żywieniu,

1995 - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: Technologia zbóż, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.

Zainteresowania badawcze:

- biosynteza metabolitów wtórnych, związków powierzchniowo-czynnych z wykorzystaniem między innymi produktów odpadowych przemysłu spożywczego z udziałem różnych mikroorganizmów,

- badanie związków biologicznie aktywne surowców roślinnych i ich wykorzystanie w podnoszeniu wartości odżywczej poprzez obróbkę mikrobiologiczną i fizykochemiczną, ich interakcje z mikroflorą jelitową w modelu przewodu pokarmowego in vitro, a w szczególności ich wpływu na proces hamowania enzymów pochodzenia bakteryjnego,

- badania nad niekonwencjonalnymi surowcami do produkcji bioetanolu i metodami ich przygotowania do procesu fermentacji z zastosowaniem alternatywnych mikroorganizmów.

 

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Pokój: 121

Telefon: 61487267
E-mail: malgorzata.gumienna@up.poznan.pl

 

Konsultacje: wtorek 9:00-12:00

 

Pełnione funkcje

Przewodnicząca Rady Programowej dla Kierunku Studiów TŻiŻCz

Członek Rady Dydaktycznej Uczelni

Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oddziału Wielkopolskiego

Najważniejsze publikacje

Gumienna M., Lasik M., Czarnecki Z. [2011] Bioconversion of grape and chokeberry wine polyphenols during simulated gastrointestinal in vitro digestion. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(3), 226-233.

Gumienna M., Szambelan K., Jeleń H., Czarnecki Z. [2014] Evaluation of ethanol fermentation parameters for bioethanol production from sugar beet pulp and juice. Journal of the Institute of Brewing, 120, 543-549.

Gumienna M., Szwengiel A., Górna B. [2016] Bioactive components of pomegranate fruit and their transformation by fermentation processes. European Food Research and Technology, 242, 631-340.

Gumienna M., Szwengiel A., Szczepańska-Alvarez A., Szambelan K., Lasik-Kurdyś M., Czarnecki Z., Sitarski A. [2016] The impact of sugar beet varieties and cultivation conditions on ethanol productivity. Biomass and Bioenergy, 85, 228-234.

Gumienna M., Szwengiel A., Lasik M., Szambelan K., Majchrzycki D., Adamczyk J., Nowak J., Czarnecki Z. [2016] Effect of corn grain variety on the bioethanol production efficiency. Fuel, 164, 386-392.

Lasik-Kurdyś M., Gumienna M., Nowak J. [2017] Influence of malolactic bacteria inoculation scenarios on the efficiency of the vinifiacation process and the quality of grape wine from the Central European region. European Food Research and Technology, 243, 2163-2173.

Gałczyńska A., Trzcinska P., Gumienna M., Nowka J., Hołubowicz R.[2017] Production of Jananese Horseradish (Wasabia japonica (Miq.) Matsumara) in Poland. Chemical Contents of Roots. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 45(2), 466-472.

Gumienna M., Górna B. [2020] Gluten hypersensitivities and their impact on the production of gluten‑free beer. European Food Research and Technology, 246, 2147–2160.

Patenty:

Gumienna M., Lasik-Kurdyś M., Mildner-Szkudlarz S., Górna B. [2018] Sposób wytwarzania kruchych ciastek i kruche ciastka uzyskane tym sposobem. Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej. Patent nr 228657. Udział 30%.

Gumienna M., Lasik-Kurdyś M., Górna B., Czarnecki Z. [2018] Sposób wytwarzania ekstrudowanych chrupek oraz chrupki ekstrudowane wytworzone tym sposobem. Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej. Patent nr 230069. Udział 40%.