Małgorzata Gumienna
Wykształcenie:
2019 - profesor UPP,
2016 - doktor habilitowany w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
2004 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność fermentacja i biosynteza, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
1995 - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: Technologia zbóż, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.
Zainteresowania badawcze:
- biosynteza metabolitów wtórnych, związków powierzchniowo-czynnych z wykorzystaniem między innymi produktów odpadowych przemysłu spożywczego z udziałem różnych mikroorganizmów,
- badanie związków biologicznie aktywne surowców roślinnych i ich wykorzystanie w podnoszeniu wartości odżywczej poprzez obróbkę mikrobiologiczną i fizykochemiczną, ich interakcje z mikroflorą jelitową w modelu przewodu pokarmowego in vitro, a w szczególności ich wpływu na proces hamowania enzymów pochodzenia bakteryjnego,
- badania nad niekonwencjonalnymi surowcami do produkcji bioetanolu i metodami ich przygotowania do procesu fermentacji z zastosowaniem alternatywnych mikroorganizmów.