Krzysztof Durkalec-Michalski

Krzysztof Durkalec-Michalski

Tytuł: dr hab. inż.

adiunkt

Wykształcenie

2013 doktor nauk o zdrowiu, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu

2007 mgr inż.  mgr inż. technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania badawcze

suplementacja wysokowytrenowanych sportowców preparatami, oddziałującymi na wydolność fizyczną i zdolności wysiłkowe oraz skład ciała, ocena wpływu interwencji żywieniowych prowadzonych u sportowców i osób aktywnych fizycznie, regulacja masy i składu ciała w sporcie wyczynowym i rekreacyjnym, ocena wydolności fizycznej i zdolności wysiłkowych organizmu

 

Informacje kontaktowe

Pokój: 330
Telefon: +4861-8466051
E-mail:
krzysztof.durkalec@up.poznan.pl

Termin konsultacji: poniedziałek 13.15-14.15

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

Durkalec-Michalski K., Nowaczyk P., Adrian J., Kamińska J., Podgórski T. The influence of progressive-chronic and acute sodium bicarbonate supplementation on anaerobic power and specific performance in team sports: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Nutrition & Metabolism, 2020, 17:38. DOI: 10.1186/s12986-020-00457-9

Durkalec-Michalski K., Zawieja E.E., Zawieja B.E., Michałowska P., Podgórski T. The gender dependent influence of sodium bicarbonate supplementation on anaerobic power and specific performance in female and male wrestlers. Scientific Reports, 2020, 10: 1878; DOI: 10.1038/s41598-020-57590-x

Glowka N., Durkalec-Michalski K., Wozniewicz M. Immunological outcomes of bovine colostrum supplementation in trained and physically active people: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 2020, 12(4):1023; DOI: 10.3390/nu12041023.

Durkalec-Michalski K., Nowaczyk P., Główka N., Grygiel A. Dose-dependent effect of caffeine supplementation on judo-specific performance and training activity: a randomized placebo-controlled crossover trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019, 16:38; DOI: 10.1186/s12970-019-0305-8.

Durkalec-Michalski K., Kusy K., Ciekot-Sołtysiak M., Zieliński J. The effect of beta-alanine versus alkaline agent supplementation combined with branched-chain amino acids and creatine malate in highly-trained sprinters and endurance athletes: a randomized double-blind crossover study. Nutrients, 2019; 11: 1961.

Durkalec-Michalski K., Nowaczyk P.M., Siedzik K. Effect of a four-week ketogenic diet on exercise metabolism in CrossFit-trained athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019; 16(1): 16. DOI:10.1186/s12970-019-0284-9.

Durkalec-Michalski K., Nowaczyk P.M., Podgórski T., Kusy K., Osiński W., Jeszka J. Relationship between body composition and the level of aerobic and anaerobic capacity in highly-trained male rowers. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 2019, 59(9):1526-35, DOI:10.23736/S0022-4707.19.08951-5.

Durkalec-Michalski K., Zawieja E.E., Podgórski T., Zawieja B.E., Michałowska P., Łoniewski I., Jeszka J. The effect of a new sodium bicarbonate loading regimen on anaerobic capacity and wrestling performance. Nutrients 2018, 10(6), 697. DOI: 10.3390/nu10060697.

Durkalec-Michalski K., Zawieja E.E., Podgórski T., Łoniewski I., Zawieja B.E., Warzybok M., Jeszka J. The effect of chronic progressive-dose sodium bicarbonate ingestion on CrossFit-like performance: A double-blind, randomized cross-over trial. PLoS ONE 2018, 13(5): e0197480. DOI: 10.1371/journal.pone.0197480.

Durkalec-Michalski K., Zawieja E, Zawieja B., Jurkowska D., Buchowski M.S., Jeszka J. Effects of low versus moderate glycemic index diets on aerobic capacity in endurance runners: three-week randomized controlled crossover trial. Nutrients 2018, 10(3), 370. DOI: 10.3390/nu10030370.

Durkalec-Michalski K., Zawieja E, Zawieja B., Podgórski T., Jurkowska D., Jeszka J. Influence of low versus moderate glycemic index of diet on substrate oxidation and energy expenditure during incremental exercise in endurance athletes: A randomized counterbalanced cross-over trial. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2018, 69(6): 741–752. DOI: 10.1080/09637486.2017.1411891.

Durkalec-Michalski K., Jeszka J., Podgórski T. The Effect of a 12-Week Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) Supplementation on Highly-Trained Combat Sports Athletes: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 2017, 9(7): E753. DOI: 10.3390/nu9070753.

Durkalec-Michalski K., Jeszka J.: The effect of Hmb on aerobic capacity and body composition in trained athletes. The Journal of Strength & Conditioning Research, 2016, 30 (9), 2617–2626. DOI: 10.1519/JSC.0000000000001361.

Durkalec-Michalski K., Podgórski T., Sokołowski M., Jeszka J.: Relationship between body composition indicators and physical capacity of the combat sports athletes. Archives of Budo, 2016, 12, 247–256.

Durkalec-Michalski K., Jeszka J.: The efficacy of a β-hydroxy-β-methylbutyrate supplementation on physical capacity, body composition and biochemical markers in elite rowers: a randomised, double-blind, placebo-controlled crossover study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2015, 12:31. DOI: 10.1186/s12970-015-0092-9.

Durkalec-Michalski K., Gościańska I., Jeszka J.: Does conventional body weight reduction decreasing anaerobic capacity of boxers in the competition period? Archives of Budo, 2015, 11, 251–258.

Podgórski T, Kryściak J.,Konarski J., Domaszewska K., Durkalec-Michalski K., Strzelczyk R., Pawlak M.: Iron metabolism in field hockey players during an annual training cycle. Journal of Human Kinetics 2015, 47: 107–114. DOI: 10.1515/hukin-2015-0066

Durkalec-Michalski K., Suliburska J., Krejpcio Z., Jeszka J., Bogdański P.: Analiza zależności pomiędzy spożyciem wybranych składników mineralnych a ich zawartością we włosach w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 2 (81), 186–197.

Durkalec-Michalski K., Suliburska J., Krejpcio Z., Bogdański P.: Ocena spożycia alkoholu, tłuszczu i sodu w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72), 178–190.