Kamila Goderska

Kamila Goderska

Tytuł: dr hab.

Wykształcenie:

2017 - doktor habilitowany w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Rozprawa naukowa Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę.

2005 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność: technologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.

2000 - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: technologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.

 

Zainteresowania badawcze:

W zakresie zainteresowań badawczych znajduje się wskazanie nowych kierunków wykorzystania kwasu laktobionowego oraz zależności między warunkami środowiska a skutecznością otrzymywania kwasu laktobionowego na drodze mikrobiologicznej z wykorzystaniem bakterii Pseudomonas taetrolens DSM 21104, co może przyczynić się do przedstawienia rozwiązań o charakterze aplikacyjnym. Ponadto zainteresowania naukowo-badawcze pozostają w zakresie biotechnologii  oraz mikrobiologii i dotyczą głównie czterech obszarów:

  • otrzymywanie kwasu laktobionowego na drodze mikrobiologicznej,
  • mikroorganizmów probiotycznych i ich wykorzystania do produkcji mlecznych i roślinnych produktów fermentowanych,
  • mikrobiologicznej syntezy bakteriocyn,
  • wykorzystania modelu przewodu pokarmowego człowieka do badania przemian składników żywności oraz przeżywalności mikroorganizmów.

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Telefon: +48618487279, fax: +48618487314
E-mail: kamila.goderska@up.poznan.pl, pokój: 20

Godziny konsultacji  od pon do pt po uprzednim ustaleniu terminu drogą e-mailową

ORCID: 0000-0003-4724-075X

 

 

Pełnione funkcje

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - Oddział Wielkopolski
Członek Polskiego Towarzystwa Biochemicznego
Członek Polskiego Towarzystwa Probiotycznego i Prebiotycznego w latach jego istnienia (2007-2014)
Członek Rady ds. Zakładów Doświadczalnych (2016-2020)
Członek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu (2012-2019)
Członek Rady Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego (2009-2018)
Członek Zespołu ds. jakości kształcenia na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka (kadencja 2013-2020)

 

Najważniejsze publikacje

Goderska K. (2022): Properties of bee honeys and respective analytical methods. Food Analytical Methods 15: 1720-1735.

Goderska  K., Dombhare K., Radziejewska-Kubzdela E. (2022): Evaluation of probiotics in vegetable juices: tomato (Solanum lycopersicum), carrot (Daucus carota subsp. sativus) and beet root juice (Beta vulgaris). Archives of Microbiology 204:300-313.

Goderska K., Kozłowski P. (2021) Evaluation of microencapsulated synbiotic preparations containing lactobionic acid. Applied Biochemistry and Biotechnology, 193 (11), 3483-3495.

Goderska K. (2019): The antioxidant and prebiotic properties of lactobionic acid. Applied Microbiology and Biotechnology; 103, 3737-3751.

Goderska K., Agudo Pena S., Alarcon T. (2018): Helicobacter pylori treatment: Antibiotics or Probiotics. Applied Microbiology and Biotechnology; 102(1), 1-7.

Sahoo M., Goderska K., Eldin M.J., Das B., Dash I., Yadav R., Savitri O., Jayabalan R. (2017): Evaluation of the viability of free and encapsulated lactic acid bacteria using in vitro gastro intestinal model and post storage survivability studies of symbiotic microcapsules in dry food matrix. LWT-Food Science and Technology; 77, 460-467.

Goderska K., Juzwa W., Szwengiel A., Czarnecki Z. (2015): Lactobionic acid production by glucose-fructose oxidoreductase from Zymomonas mobilis expressed in Escherichia coli. Biotechnology Letters; 37(10), 2047-2053.

Goderska K., Szwengiel S., Czarnecki Z. (2014): The utilization of Pseudomonas taetrolens to produce lactobionic acid. Applied Biochemistry and Biotechnology; 173, 2189-2197.

Goderska K., Rychlik T., Andrzejewska E., Szkaradkiewicz A., Czarnecki Z. (2012): Antagonistyczny wpływ Lactobacillus acidophilus DSM 20079 i DSM 20242 na bakterie patogenne izolowane od ludzi. Żywność - Nauka Technologia Jakość; 3(82), 114-131.

Goderska K., Czarnecki Z. (2008): Influence of microencapsulation and spray drying on the viability of Lactobacillus and Bifidobacterium strains. Polish Journal of Microbiology; 57 (2), 135-140.

Goderska K., Gumienna M., Czarnecki Z. (2008): Release of phenolic compounds from bean flour, bean-derived chips and black chokeberry juice and changes in their antioxidant activity during digestion in an in vitro gastrointestinal model. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 58 (4), 497-501.

Goderska K., Czarnecki Z. (2007): Characterization of selected strains from Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum. African Journal of Microbiology Research; 1 (6), 65-78.

Goderska K., Czarnecka M., Czarnecki Z. (2007): Effect of prebiotic additives to carrot juice on the survivability of Lactobacillus and Bifidobacterium bacteria. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 57 (4), 427-432.