Kamila Goderska
Wykształcenie:
2017 - doktor habilitowany w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Rozprawa naukowa Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę.
2005 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność: technologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.
2000 - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: technologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.
Zainteresowania badawcze:
W zakresie zainteresowań badawczych znajduje się wskazanie nowych kierunków wykorzystania kwasu laktobionowego oraz zależności między warunkami środowiska a skutecznością otrzymywania kwasu laktobionowego na drodze mikrobiologicznej z wykorzystaniem bakterii Pseudomonas taetrolens DSM 21104, co może przyczynić się do przedstawienia rozwiązań o charakterze aplikacyjnym. Ponadto zainteresowania naukowo-badawcze pozostają w zakresie biotechnologii oraz mikrobiologii i dotyczą głównie czterech obszarów:
- otrzymywanie kwasu laktobionowego na drodze mikrobiologicznej,
- mikroorganizmów probiotycznych i ich wykorzystania do produkcji mlecznych i roślinnych produktów fermentowanych,
- mikrobiologicznej syntezy bakteriocyn,
- wykorzystania modelu przewodu pokarmowego człowieka do badania przemian składników żywności oraz przeżywalności mikroorganizmów.