Joanna Bajerska

Joanna Bajerska

Tytuł: dr hab. inż.

adiunkt

Wykształcenie

2015 doktor habilitowany, technologia żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2006 doktor, dyscyplina: technologia żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu

2000 magister, Dyscyplina: technologia żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu

 

Zainteresowania badawcze

wpływ wybranych interwencji żywieniowych na spadek masy ciała, utrzymanie zredukowanej masy ciała oraz wybrane parametry kardiometaboliczne w różnych grupach populacyjnych, projektowanie i implementacja w terapii chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych żywności funkcjonalnej, do produkcji której wykorzystuje się odpady przemysłu owocowo-warzywnego oraz ekstrakty roślinne

Informacje kontaktowe

Pokój: 35.1

Telefon: +4861-846-60-56
E-mail:
joanna.bajerska@up.poznan.pl

Termin konsultacji: poniedziałek 8:00 - 10:00

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

 

Bajerska J. Mildner-Szkudlarz S. Górnaś P., and D. Seglina (2016) The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on glycemic response, energy intake, satiety, and acceptability: A randomized crossover trial. J Sci Food Agric. 96(7): 2486-93.

Bajerska J, Mildner-Szkudlarz S, Walkowiak J. (2015) Effects of Rye Bread Enriched with Green Tea Extract on Weight Maintenance and the Characteristics of Metabolic Syndrome Following Weight Loss: A Pilot Study. J Med Food. 18(6):698-705.

Bajerska J, Chmurzynska A, Mildner-Szkudlarz S, and Drzymała-Czyż S. (2015) Effect of rye bread enriched with tomato pomace on fat absorption and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet J Sci Food Agric. 95(9):1918-24

Bajerska J, Woźniewicz M, Suwalska A, and Jeszka J. (2014) Eating patterns are associated with cognitive function in the elderly at risk of metabolic syndrome from rural areas. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 18(21):3234-45.

Bajerska J., Wozniewicz M., Jeszka J., et al. (2011) Green tea aqueous extract reduces visceral fat and decreases protein availability in rats fed with a high-fat diet. Nutr Res. 31(2):157-64.