Henryk Jeleń

Henryk Jeleń

Tytuł: prof. dr hab. inż.

Kierownik Pracowni Badania związków lotnych i aktywnych sensorycznie żywności

Wykształcenie i zatrudnienie:

1988 - mgr inż. technologii żywności - Akademia Rolnicza w Poznaniu
1996 – doktorat - AR w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności
2002 – habilitacja - AR w Poznaniu
2007 - tytuł profesora nauk rolniczych

Zainteresowania badawcze:

Chemia i analiza żywności, tworzenie, chemia i analityka związków lotnych i zapachowych w żywności, drugorzędowe metabolity grzybów, szczególnie: i) rozwój metod ekstrakcji, identyfikacji i kwantyfikacji związków lotnych i zapachowych żywności, ii) wykorzystanie metod profilowania i elektronicznych nosów do różnicowania produktów, wykrywania zafałszowań i monitorowania procesów technologicznych, iii) metody sprzężone w analityce żywności.

 

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Pokój: 12

Telefon: +4861-8487273

E-mail: henrykj@up.poznan.pl
 

Termin konsultacji: środy godz. 11-13 lub po uzgodnieniu terminu

Pełnione funkcje

Pełnione funkcje:

- Kierownik Pracowni Badania związków lotnych i aktywnych sensorycznie żywności

- Członek Rady Doskonałości Naukowej (RDN), Zespół IV Nauk Rolniczych, dyscyplina Technologia Żywności i Żywienia, kadencja 2019-2023

- Członek Rady Naukowej DyscyplinyTŻŻ UPP (2020-2024)

- Członek Rady Naukowej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (2019-2022)

- Członek Rady Naukowej Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie (2019-2022)

Członkostwo w organizacjach i stowarzyszeniach naukowych:

- Członek korespondent PAN (od roku 2016),

- Członek Komitetu Nauk o Żywności PAN (od 2009)

- Członek honorowy Komitetu Chemii Analitycznej (2017-2020)

- Członek Komitetu Chemii Analitycznej PAN (2020-2023)

- członek Zespołu Chromatografii i Technik Pokrewnych Komitetu Chemii Analitycznej PAN (od 2003)

- Członek (od 1995), prezes (2003 – 2006) Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Oddział Wielkopolski

- Członek Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (od 2001)

Najważniejsze publikacje

Xi He, H. Yangming, B. Górska – Horczyczak, A. Wierzbicka, H. H. Jeleń (2021) Rapid analysis of Baijiu volatile compounds fingerprint for their aroma and regional origin authenticity assessment. Food Chemistry, 337, 128002 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128002

Marcinkowska M., Jeleń H. (2020) Determination of the odor threshold concentrations and partition coefficients of isothiocyanates from Brassica vegetables in aqueous solutions. LWT – Food Science and Technology 131; 109793; doi: 10.1016/j.lwt.2020.109793

Majcher M.A., D. Olszak-Ossowska, K. Szudera-Kończal, H.H. Jeleń (2020) Formation of key aroma compounds during preparation of Pumpernickel bread. Journal of Agricultural and Food Chemistry. doi: 10.1021/acs.jafc.9b06220

Szambelan K., Nowak J., Szwengiel J., Jeleń H. (2020) Comparison of sorghum and maize raw distillates: factors affecting ethanol efficiency and volatile by-product profile. Journal of Cereal Science. 91; 102863

Jeleń H.H., Majcher M., Szwengiel A. (2019) Key odorants in peated malt whisky and its differentiation from other whisky types using profiling of flavor and volatile compounds. LWT – Food Science and Technology 107: 56-63

Antolak H., Jeleń H., Otlewska A, Kręgiel D. (2019) Volatile compounds associated with growth of Asaia bogorensis and Asaia lannensis – unusual spoilage bacteria of functional beverages. Food Research International, 121: 379-386

Jeleń H.H., Gaca A., Marcinkowska M. (2018) Use of sorbent-based vacuum extraction for determination of volatile phenols in beer. Food Analytical Methods 11: 3089-3094

Ziółkowska A., Wąsowicz E. Jeleń H. (2016) Differentiation of wines according to grape variety and geographical origin based on volatiles profiling using SPME-MS and SPME-GC/MS methods. Food Chemistry, 213, 714-720

Gracka A., Jeleń H. Majcher M. A. Kaczmarek, A. Sigier (2016) Flavoromics approach in monitoring changes in volatile compounds of virgin rapeseed oil caused by seed roasting. Journal of Chromatography A. 1428, 292 - 304

Dziadas M., Jeleń H.H. (2016) Comparison of enzymatic and acid hydrolysis of bound flavor compounds in model system and grapes. Food Chemistry. 190; 412-418