Dominik Kmiecik
Wykształcenie
2019 - profesor UPP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.
2018 - doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.
2013 - Studia Podyplomowe: Menedżer Projektu Badawczo - Rozwojowego, Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu.
2007 - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.
2002 - magister inżynier technologii żywności w zakresie żywienia człowieka, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności.
Zainteresowania badawcze
Przedmiotem zainteresowań badawczych dr hab. Dominika Kmiecika są tłuszcze i oleje jadalne, a w szczególności termiczne przemiany tłuszczów wykorzystywanych w procesie smażenia produktów spożywczych oraz jakość tłuszczu będącego składnikiem żywności smażonej oraz wyrobów cukierniczych o średniej i wysokiej zawartości tłuszczu.
Zakres badawczy obejmuje zagadnienia dotyczące:
-
degradacji termicznej olejów wykorzystywanych w procesach smażenia,
-
reakcji tworzenia i oceny zawartości polimerów triacylogliceroli w procesach technologicznych,
-
możliwości ograniczenia szybkości procesu polimeryzacji triacylogliceroli w czasie procesów termicznych,
-
wpływu polimerów triacylogliceroli na organizm człowieka,
-
przemian steroli roślinnych w czasie przechowywania i ogrzewania olejów,
-
przemian kwasów tłuszczowych w czasie przechowywania i ogrzewania olejów,
-
reakcji powstawania i oceny zawartości izomerów przestrzennych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans w procesach technologicznych,
-
zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych w ziemniaczanych produktach smażonych oraz wyrobach cukierniczych,
-
wpływu produktów smażonych oraz produktów o wysokiej zawartości izomerów trans na zdrowie człowieka,
-
spożycia produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans kwasów tłuszczowych wybrane grupy społeczne,
-
szacowania spożycia akrylamidu przez wybrane grupy społeczne (dzieci i młodzież, ludzie dorośli).