Barbara Stachowiak
Wykształcenie:
2015 r. - dr hab. w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
2004/05 r. - roczne studium podyplomowe: Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu, uzyskałam Certyfikat Asystenta Jakości (egzamin PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji),
2001 r. - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność: biotechnologia i mikrobiologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności
1996 r. - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: biotechnologia i mikrobiologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności
Zainteresowania badawcze:
- pozyskiwanie związków bioaktywnych z systemów naturalnych oraz ocena ich potencjału prozdrowotnego (m. in. przeciwutleniającego, przeciwdrobnoustrojowego, prebiotycznego) i technologicznego: w tym mikrobiologiczna synteza karotenoidów (Grant MNiSW 2 P06T 024 30 „Pozyskiwanie mutantów drożdży Phaffia rhodozyma zdolnych do nadprodukcji astaksantyny oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych barwników karotenoidowych” (2006-2009) - kierownik projektu; współpraca z Research Institute of Biology V.N. Karazin Kharkiv, National University, Ukraina); izolacja i charakterystyka frakcji polisacharydów zawierających beta glukany z leczniczych grzybów wielkoowocnikowych (Macromycetes) (Grant NCN 2583/B/2011/40 „Ocena biologicznego oddziaływania wybranych grzybów wielkoowocnikowych na mikroflorę probiotyczną” (2011-2015) - kierownik projektu
- piwa rzemieślnicze i ich stabilność mikrobiologiczna, fizykochemiczna i sensoryczna
- mleczne napoje fermentowane i ich stabilność mikrobiologiczna, fizykochemicznych i sensoryczna
- fortyfikacja żywności związkami biologicznie aktywnymi pozyskiwanymi z systemów naturalnych
- biotechnologiczne przetwarzanie produktów z przemysłu rolno-spożywczego