Barbara Stachowiak

Barbara Stachowiak

Tytuł: dr hab.

Wykształcenie:

2015 r. - dr hab. w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

2004/05 r. -  roczne studium podyplomowe: Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu, uzyskałam Certyfikat Asystenta Jakości (egzamin PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji),

2001 r.  - doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność: biotechnologia i mikrobiologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności

1996 r. - magister inżynier technologii żywności, specjalizacja: biotechnologia i mikrobiologia żywności, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Wydział Technologii Żywności

Zainteresowania badawcze:

- pozyskiwanie związków bioaktywnych z systemów naturalnych oraz ocena ich potencjału prozdrowotnego (m. in. przeciwutleniającego, przeciwdrobnoustrojowego, prebiotycznego) i technologicznego: w tym mikrobiologiczna synteza karotenoidów (Grant MNiSW 2 P06T 024 30 „Pozyskiwanie mutantów drożdży Phaffia rhodozyma zdolnych do nadprodukcji astaksantyny oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych barwników karotenoidowych” (2006-2009) - kierownik projektu; współpraca z Research Institute of Biology V.N. Karazin Kharkiv, National University, Ukraina); izolacja i charakterystyka  frakcji polisacharydów zawierających beta glukany z leczniczych  grzybów wielkoowocnikowych (Macromycetes) (Grant NCN 2583/B/2011/40 „Ocena biologicznego oddziaływania wybranych grzybów wielkoowocnikowych na mikroflorę probiotyczną” (2011-2015) - kierownik projektu

- piwa rzemieślnicze i ich stabilność mikrobiologiczna, fizykochemiczna i  sensoryczna

mleczne napoje fermentowane i ich  stabilność mikrobiologiczna, fizykochemicznych i  sensoryczna

fortyfikacja żywności związkami biologicznie aktywnymi pozyskiwanymi z systemów naturalnych

- biotechnologiczne przetwarzanie produktów z przemysłu rolno-spożywczego

 

 

Strona WWW

Informacje kontaktowe

Pokój: 105

Telefon: 61 8487361
E-mail: barbara.stachowiak@up.poznan.pl

 

Konsultacje: od pn do pt po uprzednim ustaleniu terminu drogą e-mailową

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0172-8875

 

Pełnione funkcje

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - Oddz. Wielkopolski

Członek Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów – Oddz. Wielkopolski

Członek Rady Naukowej przy Fundacji na rzecz Tworzenia Wartości Wspólnej przez Studentów​

Najważniejsze publikacje

Cais-Sokolińska D., Stachowiak B., Kaczyński Ł.K., Bierzuńska P., Górna B.; The stability of the casein-gluconate matrix in reduced-lactose kefir with soluble fraction polysaccharides containing ß-glucan from Pleurotus ostreatus; International. Journal of Dairy Technology; (2018); 71(1): 122-130

Ielchishcheva I., Stachowiak B., Szwengiel A., Bozhkov A.; Growth and carotenogenesis in Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023: effects of culture medium and illumination intensity; FEMS Microbiology Letters; (2018); 365(1), fnx261

Szwengiel A., Stachowiak B.; Deproteinization of water-soluble ß-glucan during acid extraction from fruiting bodies of Pleurotus ostreatus mushrooms, Carboydrate Polymers; (2015); 146: 310-319v

Stachowiak B.; Astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous and its mutants on carrot extract medium under different illumination intensity; Applied Biochemistry and Microbiology; (2014); 50(5): 471-47

Stachowiak B.; Efficiency of selected mutagens in generating Xanthophyllomyces dendrorhous strains hyperproducing astaxanthin. Polish Journal of Microbiology; (2013); 62(1): 67-72

Stachowiak B.; Effect of illumination intensities on astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous and its mutants; Food Science and Biotechnology; (2013); 22 (4): 1033-1038

Stachowiak B., Regula J.; Health-promoting of edible macromycetes under special consideration of polysaccharides: a review.; European Food Research and Technology; (2012); 234: 369-380

Stachowiak B.; Astaxanthin synthesis by yeast Xanthophyllomyces dendrorhous and its mutants on media based on plant extracts. Indian Journal of Microbiology; (2012); 52(4): 654-659