Agata Chmurzyńska

Agata Chmurzyńska

Tytuł: dr hab.

Dyrektor Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik zakładu

adiunkt

Wykształcenie

2012 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

2006 doktor nauk biologicznych, genetyka, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

2002 mgr inż. biotechnolog, diagnostyka molekularna, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Zainteresowania badawcze

programowanie płodowe, genetyczne i żywieniowe uwarunkowania metabolizmu grup jednowęglowych i metabolizmu lipidów, warunkowanie masy ciała, personalizowane żywienie

Informacje kontaktowe

Pokój: 230

Telefon: 61-846-61-81
E-mail: agata.chmurzyńska@up.poznan.pl

Termin konsultacji: poniedziałki 10.00-11.00

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt,
Dyrektor Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki,
Kierownik zakładu

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

Nowacka-Woszuk J, Szcerbal I, Malinowska AM, Chmurzynska A. Transgenerational effects of prenatal restricted diet on gene expression and histone modifications in the rat. PLoS One. 2018 Feb 23;13(2):e0193464.

Chmurzynska A., Mlodzik MA. Genetics of fat intake in the determination of body mass. Nutrition Research Reviews. 2017 Jun;30(1):106-117.

Chmurzynska A., Malinowska AM, Twardowska-Rajewska J., Gawecki J, Elderly women: homocysteine reduction by short-term folic acid supplementation resulting in increased glucose concentrations and affecting lipid metabolism (C677T MTHFR polymorphism). Nutrition 2013;29(6):841-4.

Chmurzynska A., Stachowiak M, Gawecki J, Pruszynska-Oszmalek E, Tubacka M. Protein and folic acid content in the maternal diet determine lipid metabolism and response to high-fat feeding in rat progeny in an age-dependent manner. Genes and Nutrition 2012;7(2):223-34.

Chmurzyńska A. Fetal programming – link between early nutrition, DNA methylation and complex diseases. Nutrition Reviews 2010;68(2):87-98.