Informacje kontaktowe
Pełnione funkcje
Stanowisko: St. specjalista
Najważniejsze publikacje
Gumienna M., Górna B. (2020). Gluten hypersensitivities and their impact on the production of gluten free beer. European Food Research and Technology, 246, 2147–2160.
Dorota Cais-Sokolińska, Barbara Stachowiak, Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Barbara Górna (2018).The stability of the casein-gluconate matrix in reduced-lactose kefir with soluble fraction polysaccharides containing b-glucan from Pleurotus ostreatus J. Dairy Technol. 71(1), 122-130, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12429/full DOI: 10.1111/1471-0307.12429
Kamil Misiak, Barbara Górna, Ewelina Król, Roman Hołubowicz (2017). Yield and quality of mung bean (Vigna radiata (L.) R. Wilczek) seeds produced in Poland. Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Na., Hortic., 74(2),s.149-154, http:journals.usamvcluj.ro/index.php/horticulture/article/download/12786..., DOI: 10.15835/buasvmcn-hort: 0035
Xianzong Xia, Ruoxi Yin, Wei He, Barbara Górna, Roman Hołubowicz (2017). Seed yield and quality of sword bean (Canavalia gladiata (Jacq.) DC.) produced in Poland, Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Na.,45(2), s. 561-568, http://www.notulaebotanicae.ro/index.php/nbha/article/view/10888 doi: 10.15835/nbha45210888
Gumienna M., Szwengiel A., Górna B.(2016). Bioactive components of pomegranate fruit and their transformation by fermentation processes. European Food Research and Technology, 242, 631-340.
Barbara Górna, Magdalena Szpakowska, Jacek Nowak, Roman Hołubowicz (2016). Selected breeding characters and seed protein content of adzuki bean (Phaseolus angularis W.H. White) grown in Central Europe. Acta Agrophys. – 23(4) s. 569-582, http://produkcja.ipan.lublin.pl/uploads/publishing/files/AA 23(4) 569-582.pdf
Barbara Górna, Jonasz Biesiada, Jacek Nowak, Roman Hołubowicz (2016).
Możliwość uprawy w Polsce oraz wybrane wskaźniki wartości odżywczej kapusty chińskiej kwitnącej (Brassica campestris (L.) ssp. chinensis var. utillis Tsen et Lee). Apar. Bad. Dydakt., 21,(1),s. 38-48 url: http://abid.cobrabid.pl/?node_id=248&lang=pl&ma_id=1883&a=1
Patenty:
Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Artur Szwengiel, Barbara Górna, Jacek Nowak, Wiktor Obuchowski, Zbigniew Czarnecki Opis patentowy. Polska, 231446 B1 Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania makaronu oraz makaron wytworzony tym sposobem
Gumienna M., Lasik-Kurdyś M., Mildner-Szkudlarz S., Górna B. [2018] Sposób wytwarzania kruchych ciastek i kruche ciastka uzyskane tym sposobem. Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej. Patent nr 228657.
Gumienna M., Lasik-Kurdyś M., Górna B., Czarnecki Z. [2018] Sposób wytwarzania ekstrudowanych chrupek oraz chrupki ekstrudowane wytworzone tym sposobem. Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej. Patent nr 230069.