Julita Reguła

Julita Reguła

prof. dr hab. inż.

profesor

Wykształcenie

2023 profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywości i żywienia

2011  doktor habilitowany inżynier nauk rolniczych, żywienie człowieka ,Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2003 doktor inżynier nauk rolniczych, technologia żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

1994 magister inżynier nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

 

Zainteresowania badawcze

ocena współzależności pomiędzy spożyciem składników żywności a markerami stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób niezakaźnych związanych z nieprawidłowym żywieniem,

ocena i efektywność działania składników bioaktywnych z wybranych grzybów wyższych, roślin, owoców i zastosowanie ich jako dodatku do żywności o wysokiej aktywności biologicznej, opracowanie receptur nowych produktów, charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną oraz ocena w warunkach in vivoin vitro ich parametrów ogólnożywieniowych, strawnościowych i prozdrowotnych

Informacje kontaktowe

Pokój: 240
Telefon: +4861-8487339
E-mail:
julita.regula@up.poznan.pl

Konsultacje: czwartek 12.30-13.30

Pełnione funkcje

Stanowisko: adiunkt

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

Angelika Smidowicz, Julita Regula. Effect of Nutritional Status and Dietary Patterns on human Serum C-Reactive Protein and Interleukin-6 Concentrations. Adv Nutr vol. 6: 738-747, 2015; doi:10.3945/an.115.009415

Michał Świeca, Julita Reguła, Joanna Suliburska, Urszula Złotek, Urszula Gawlik-Dziki. Effects of gluten-free breads, with varying functional supplements, on the biochemical parameters and antioxidant status of rat serum. Food Chemistry, 182, 1, 2015, 268–274

Regula J., Krejpcio Z., Staniek H..Iron bioavailability from cereal products enriched with pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia. Ann Agric Environ Med. 2016; 23(2):310-314

 Julita Regula, Joanna Suliburska, Marek Siwulski. Bioavailability and Digestibility of Nutrients      from the Dried Oyster Culinary-Medicinal Mushroom, Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes): In Vivo Experiments. International Journal of Medicinal Mushrooms, 18(8): 681–688 (2016)

J. Regula A. Cerba, J. Suliburska A. A. Tinkov. In Vitro Bioavailability of Calcium, Magnesium, Iron, Zinc, and Copper from Gluten-Free Breads Supplemented with Natural Additives. Biol Trace Elem Res. 2017 Jun 3. doi: 10.1007/s12011-017-1065-4. (In press)