Zbigniew Krejpcio

Zbigniew Krejpcio

Tytył: prof. dr hab. inż.

profesor nadzw.
Kierownik zakładu

Wykształcenie

2011 profesor nauk rolniczych (tytuł naukowy), żywienie człowieka, Prezydent RP

2003 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu

1994 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu

1985 mgr inż. chemii, Politechnika Poznańska

 

Zainteresowania badawcze

ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn,       Cu, Mn, Cr) oraz pierwiastków szkodliwych (Cd, Pb, Hg) z żywności, diet, suplementów, z użyciem modeli in vitro i in vivo,ocena toksyczności związków z użyciem różnych testów (toksyczność ostra doustna, podostra, genotoksyczność),wpływ substancji naturalnych i syntetycznych na:metabolizm w organizmie zwierząt doświadczalnych (różne modele in vivo) oraz ocena właściwości funkcjonalnych substancji naturalnych i syntetycznych z użyciem modeli in vitro in vivo, biochemia związków chromu(III)

Informacje kontaktowe

Pokój: 239
Telefon: +4861-8487336
E-mail:
zbigniew.krejpcio@up.poznan.pl

Termin konsultacji: wtorki: 11.30-12.30

 

Pełnione funkcje

Stanowisko: profesor nadzw.
kierownik zakładu

Najważniejsze publikacje

Wybrane publikacje

 

Salvador A.C., Król  E., Lemos V.C., Santos A.S.O., Bento F.P.M.S., Costa C.P., Almeida A., Szczepankiewicz D.,  Kulczyński B., Krejpcio Z., Silvestre A.J.D., Sílvia M. Rocha S.M.: Effect of elderberry (Sambucus Nigra L.) extract supplementation in stz-induced diabetic rats fed with a high-fat diet. Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 13; doi:10.3390/ijms18010013.

Reguła J., Krejpcio Z., Staniek H.: Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia. Annal. Agri. Environ. Med. 2016, 23: 310-314.

Król E., Jeszka-Skowron M., Krejpcio Z., Flaczyk E., Wójciak R.W.. The effects of supplementary mulberry leaf (Morus Alba) extracts on the trace element status (Fe, Zn and Cu) in relation to diabetes management and antioxidant indices in diabetic rats. Biol. Trace Elem. Res. 2016, 174(1): 158-175 .

Jeszka-Skowron M., Flaczyk  E., Jeszka J.,  Krejpcio Z., Król E., Buchowski M.S. Mulberry leaf extract intake reduces hyperglycaemia in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats fed high-fat diet. J. Funct. Foods, 8C, 2014: 9–17.

Vieira E., Soares M.E., Kozior M., Krejpcio Z., Ferreira I.M., Bastos M.L..: Quantification of total and hexavalent chromium in lager beers: variability between styles and estimation of daily intake of chromium from beer. J. Agri. Food Chem. 2014, 17;62(37): 9195-9200.