Zbigniew Krejpcio
profesor nadzw.
Kierownik zakładu
Wykształcenie
2011 profesor nauk rolniczych (tytuł naukowy), żywienie człowieka, Prezydent RP
2003 doktor habilitowany nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu
1994 doktor nauk rolniczych, żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu
1985 mgr inż. chemii, Politechnika Poznańska
Zainteresowania badawcze
ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, Cr) oraz pierwiastków szkodliwych (Cd, Pb, Hg) z żywności, diet, suplementów, z użyciem modeli in vitro i in vivo,ocena toksyczności związków z użyciem różnych testów (toksyczność ostra doustna, podostra, genotoksyczność),wpływ substancji naturalnych i syntetycznych na:metabolizm w organizmie zwierząt doświadczalnych (różne modele in vivo) oraz ocena właściwości funkcjonalnych substancji naturalnych i syntetycznych z użyciem modeli in vitro in vivo, biochemia związków chromu(III)