Halina Staniek
adiunkt
Wykształcenie
2008 doktor nauk rolniczych, technologia żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2003 mgr inż. technologia żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
Zainteresowania badawcze
ocena zawartości i biodostępności składników mineralnych (Cr, Se, Cu , Mn, Zn, Fe, Mg Ca, Na, K) oraz metali toksycznych (Pb, Cd, Hg) w produktach spożywczych i suplementach diety,badania zaburzeń stanu mineralnego u zwierząt i ludzi zdrowych oraz z wybranymi zaburzeniami metabolicznymi (niedobór Fe, anemia, przeładowanie Fe, cukrzyca) przy użyciu odpowiednich biomarkerów (analiza krwi, moczu, włosów, paznokci, tkanek, narządów),badania toksyczności nowo syntezowanych związków z wykorzystaniem modeli in vitro i in vivo (toksyczność ostra, toksyczność podostra, genotoksyczność, mutagenność, teratogenność u zwierząt doświadczalnych),badania aktywności biologicznej związków metali oraz substancji bioaktywnych ich biodostępności a także wzajemnych interakcji w badaniach modelowych in vitro (linie komórkowe Caco-2) i in vivo (z udziałem zwierząt laboratoryjnych - szczury),badania nawyków żywieniowych i stanu odżywienia wybranych grup ludności