Krzysztof Dziedzic

Krzysztof Dziedzic

Tytuł: dr inż.

Wykształcenie:

- dr n.rol. w zakresie technologii żywności i żywienia.

- mgr inż. Biotechnologii.

Zainteresowania:

Krzysztof Dziedzic jest zatrudniony na etacie adiunkta na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz na etacie naukowo-technicznym na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych. Jego badania koncentrują się na projektowaniu żywności o właściwościach prozdrowotnych. Biodostępność składników pokarmowych jest określana w doświadczeniach prowadzonych w warunkach in vitro. Praca badawcza obejmuje między innymi właściwości probiotyczne substancji bioaktywnych izolowanych z gryki oraz właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego, a w szczególności zdolność frakcji błonnika do wiązania kwasów żółciowych.

 

Informacje kontaktowe

Telefon: 618487303
E-mail: krzysztof.dziedzic@up.poznan.pl

 

Konsultacje: wtorek 9:00-10:00

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1282-7446

Pełnione funkcje

Członek IBRA (International Buckwheat Research Association).

Najważniejsze publikacje

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta, Szwengiel Artur, Michniewicz Jan, Walkowiak Jarosław. Interactions between Faecal Bacteria, Bile Acids and Components of Tomato Pomace. Food Science and Biotechnology, 2019, 28, 649-655. DOI:-. https://doi.org/10.1007/s10068-018-0527-6

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta , Szwengiel Artur, Olejnik Anna, Rychlik Joanna, Kreft Ivan, Drożdżyńska Agnieszka, Walkowiak Jarosław. The cytotoxic effect of artificially digested buckwheat products on HT-29 human colon cancer cells. Journal of Cereal Science, 2018, 83, 68-73. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2018.07.020

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta, Szwengiel Artur, Sulewska Hanna, Kreft Ivan, Walkowiak Jarosław. The content of dietary fiber and polyphenols in buckwheat (Fagopyrum tataricum) depending on the morphological parts of plant. Plant Foods for Human Nutrition, 2018, 73, 82-88. DOI: 10.1007/s11130-018-0659-0

Dziedzic Krzysztof, Szwengiel Artur, Górecka Danuta, Kaczkowska Joanna, Drożdżyńska Agnieszka, Gujska Elżbieta, Walkowiak Jarosław. Effect of Wheat Dietary Fiber Particle Size during Digestion In Vitro on Bile Acid, Faecal Bacteria and Short-Chain Fatty Acid Content. Plant Foods for Human Nutrition,71, 151-157, 2016, DOI: 10.1007/s11130-016-0537-6.

Dziedzic Krzysztof, Szwengiel Artur, Górecka Danuta, Rudzińska Magdalena, Korczak Józef, Walkowiak Jarosław. The effect of processing on the phytosterols content in buckwheat groats and by-products. Journal of Cereal Science, 2016, 69, 25-31, DOI: 10.1016/j.jcs.2016.02.003

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta, Marques Aurelie, Rudzińska Magdalena, Podolska Grażyna. The content of phytosterols in raw and roasted buckwheat groats and by-products. Czech Journal of Food Sciences, 2015, 33, 424-430. DOI: 10.17221/121/2015-CJFS

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta, Szwengiel Artur, Smoczyńska Paulina, Komolka Patrycja, Czaczyk Katarzyna. Binding of bile acids by pastry products containing bioactive substances during in vitro digestion. Food & Function, 2015,6, 1011-1020. DOI: 10.1039/C4FO00946K

Dziedzic Krzysztof, Górecka Danuta, Kucharska Monika, Przybylska Barbara. Influence of technological process during buckwheat groats production on dietary fibre content and sorption of bile acids. Food Research International, 2012, 47(2), 279-283. DOI: 10.1016/j.foodres.2011.07.020