Monografie i podręczniki

Polski

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

 

Redakcja naukowa: Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2023

 

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2

 

Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski, Moszak Małgorzata

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022

 

Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu

 

Redakcja naukowa: Jan Gawęcki

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022

 

Nutrigenomika

 

Autor: Agata Chmurzyńska

Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2022

 

Tea as a Food Ingredient Properties, Processing, and Health Aspects

 

Redakcja naukowa: Junfeng Yin, Zhusheng Fu, Yongquan Xu

Wydawca: Boca Raton, CRC Press Taylor and Francis Group, 2022

 

Żywność dzisiaj. Lokalna czy globalna, tradycyjna czy innowacyjna?

 

Redakcja naukowa: Monika Beszterda-Buszczak, Monika Przeor

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2022

 

Multiple Biological Activities of Unconventional Seed Oils

 

Redakcja naukowa: Abdalbasit Adam Mariod

Wydawca: London : Elsevier Inc., 2022

 

Lipid Oxidation in Food and Biological Systems A Physical Chemistry Perspective

 

Redakcja naukowa: Carlos Bravo-Diaz

Wydawca: Cham, Springer, 2022

 

Synthetic Biology of Yeasts Tools and Applications

 

Redakcja naukowa: Farshad Darvishi Harzevili

Wydawca: Cham, Springer, 2022

 

Fourteenth International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2022)

 

Redakcja naukowa: Xudong Jiang, Wenbing Tao, Deze Zeng, Yi Xie

Wydawca: Bellingham, SPIE, 2022

 

Food nowadays – local or global, traditional or innovative? Conference monograph

 

Redakcja naukowa: Monika Przeor

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2022

 

Coffee Science : Biotechnological Advances, Economics, and Health Benefits

 

Redakcja naukowa: Akula Ramakrishna, Parvatam Giridhar, Magdalena Jeszka-Skowron

Wydawca: Boca Raton, CRC Press, 2022

 

Zdrowie człowieka – profilaktyka, rozpoznawanie i leczenie chorób

 

Autor: Kamil Maciąg, Monika Maciąg

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021

 

Thirteenth International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2021)

 

Redakcja naukowa: Xudong Jiang, Hiroshi Fujita

Wydawca: Bellingham, SPIE, 2021

 

Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości

 

Redakcja naukowa: Anna M. Salejda, Anna Kancelista

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2021

 

Białka mięśniowe jako wskaźniki jakości mięsa wieprzowego wychładzanego ze zróżnicowaną szybkością oraz mięsa bydła z wadą DFD

 

Autor: Beata Mikołajczak

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2021

 

Current trends in Quality Science - design, quality and safety of products / Ed. Inga Klimczak

 

Redakcja naukowa: Inga Klimczak

Wydawca: Cham, Springer, 2021

 

Analytical Methods in the Determination of Bioactive Compounds and Elements in Food

 

Redakcja naukowa: Magdalena Jeszka-Skowron, Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, Tomasz Grześkowiak, Akula Ramakrishna

Wydawca: Cham, Springer, 2021

 

Psychodietetyka

 

Redakcja naukowa: Anna Brytek-Matera

Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020

 

Practical Aspects of Chemical Engineering : Selected contributions from PAIC 2019

 

Redakcja naukowa: Marek Ochowiak, Szymon Woziwodzki, Piotr Tomasz Mitkowski, Michał Doligalski

Wydawca: Cham, Springer, 2020

 

Szkodliwe substancje w żywności Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

 

Redakcja naukowa: Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020

 

Wpływ technologii minimalnego przetwarzania na jakość sensoryczną i mikrobiologiczną oraz zawartość związków biologicznie aktywnych w jarmużu (Brassica oleracea L. var. acephala DC.)

 

Autor: Róża Biegańska-Marecik

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

Wrażliwość smakowa oraz postawy osób starszych wobec żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności funkcjonalnej

 

Autor: Anna Jędrusek-Golińska

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

Analiza właściwości wybranych bakteriocyn klasy IIa uzyskanych w układach heterologicznych

 

Autor: Agnieszka Olejnik-Schmidt

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu do oceny struktury i różnicowania jakości wybranych produktów mięsnych

 

Autor: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

Oleje roślinne i przeciwutleniacze naturalne jako składniki kształtujące jakość wędlin podrobowych typu pasztetowa

 

Autor: Agnieszka Bilska

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

Eleventh International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2019)

 

Redakcja naukowa: Jenq-Neng Hwang, Xudong Jiang

Wydawca: Bellingham, SPIE, 2019

 

Advances in Manufacturing II, Vol. 4, Mechanical engineering

 

Redakcja naukowa: Bartosz Gapiński, Marek Szostak, Vitalii Ivanov

Wydawca: Cham, Springer, 2019

 

The Nutritional Biochemistry of Chromium (III)

 

Redakcja naukowa: John B. Vincent

Wydawca: Elsevier, Amsterdam, Netherlands 2019

 

Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenżyta

 

Autor: Agnieszka Makowska

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2019

 

PRODUKTY MLECZNE : TECHNOLOGIA I ROLA W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

 

Redakcja naukowa: Jan Gawęcki, Jan Pikul

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2018

 

NOWE HORYZONTY W NAUKACH PRZYRODNICZYCH Monografia pokonferencyjna III Ogólnopolskiej Konferencji BIOT 2018

 

Redakcja naukowa: Marta Cieślik, Maria Różańska, Przemysław Kowalczewski

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2018

 

Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności

 

Redakcja naukowa: Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017

 

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE

 

Autor: Maciej Taczanowski

Wolters Kluwer, Warszawa 2017

 

Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności

 

Redakcja naukowa: Hanna Staroszczyk, Zdzisław Sikorski

Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017

 

Analiza żywności. Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności

 

Redakcja naukowa: Małgorzata Nogala-Kałucka

Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ŁAŃCUCHU ŻYWNOŚCIOWYM

 

Redakcja naukowa: Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

BIOPRODUKTY - POZYSKIWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

 

Redakcja naukowa: Grażyna Lewandowicz, Joanna Le Thanh-Blicharz

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

NOWOCZESNE TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

 

Redakcja naukowa: Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

WSPÓŁCZESNE TRENDY W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

 

Redakcja naukowa: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

ZAGOSPODAROWANIE UBOCZNYCH PRODUKTÓW PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

 

Redakcja naukowa: Danuta Górecka, Edward Pospiech

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016

 

ŻYWNOŚĆ DLA ŚWIADOMEGO KONSUMENTA

 

Redakcja naukowa: Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak

Wydawca: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań 2016