Warsztaty dla przedszkolaków

wrz
25
wrz/25 10:00 - wrz/25 13:00

Katedra Biochemii i Analizy Żywności

Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego

Polski
When: 
środa, Wrzesień 25, 2019 - Od 10:00 do 13:00
Where: 

Katedra Biochemii i Analizy Żywności

Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego

Warsztaty laboratoryjne z żywności dla przedszkolaków

W dniu 25 września br. odbyły się na terenie Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizowane dla dzieci (wiek: 5-latki) z przedszkola „Bajeczka” (gm. Rokietnica) warsztaty laboratoryjne związane z badaniami żywności. Dzieci mogły dowiedzieć się m.in. jak odróżnić pszczołę od osy czy też poznać ideę powstawania tajemnego pisma. Przedszkolaki  zobaczyły tęczę w probówce i poznały sekret chemicznego powstawania „trąby słonia”. Na koniec 5-latkom udało się wykonać samodzielnie chromatografię z użyciem pisaków oraz zobaczyć na własne oczy metrową chrupkę powstałą w wyniku procesu ekstruzji. Wspominając ten dzień można stwierdzić, że były to niesamowite przeżycia dla dzieci. Ta chęć zaciekawienia, słuchania oraz samodzielnego eksperymentowania przez nich jest bezcenna. Dzieci aż do teraz wspominają mile spędzony czas.

W ramach współpracy w zorganizowaniu tego przedsięwzięcia przede wszystkim pragnę podziękować za włożoną pracę oraz poświęcony czas dr inż. Monice Beszterda, mgr inż. Marcie Burzyńskiej, mgr Ewie Rokosik oraz mgr Marii Różańskiej. Serdecznie dziękuje również  Prof. UPP dr hab. Dorocie Piaseckiej-Kwiatkowskiej i prof UPP dr hab. Sylwii Mildner-Szkudlarz za pomoc a także  dr inż. Grażynie Adamczyk za cudowne upominki dla dzieci. Dziękuję.

Krzysztof Przybył