Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zaprasza wszystkich zainteresowanych na studia stacjonarne i niestacjonarne pierwszego i drugiego stopnia, rozpoczynające się od roku akademickiego 2021/2022, na następujących kierunkach studiów:
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 7 semestrów
- tytuł - inżynier
Studia drugiego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru letniego)
- czas trwania - 3 semestry
- tytuł - magister inżynier
DIETETYKA
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 6 semestrów
- tytuł - licencjat
Studia drugiego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego) - UWAGA KANDYDACI!!!
- czas trwania - 4 semestry
- tytuł - magister
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 7 semestrów
- tytuł - inżynier
Możliwe jest kontynuowanie nauki na wyższym poziomie kształcenia poprzez podjęcie studiów magisterskich, np. na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Technologia żywności i żywienie człowieka
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wynikającego z podsumowania średniej z ocen kończących przedmioty studiów pierwszego stopnia oraz wyniku ukończenia tych studiów (ocena na dyplomie), przy czym:
- 75% limitu miejsc wypełnią absolwenci kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- uzupełnienie limitu nastąpi na podstawie wyników egzaminu w formie testu w zakresie ustalonym przez Radę Wydziału (sprawdzane efekty kształcenia).
Kwalifikacja na specjalizację magisterską nastąpi po zakończeniu postępowania rekrutacyjnego, w oparciu o wyniki postępowania rekrutacyjnego oraz udokumentowane zainteresowania kandydata.
Dietetyka
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wyników egzaminu wstępnego w formie testu w zakresie ustalonym przez Radę Wydziału (sprawdzane efekty kształcenia).
Kwalifikacja na moduł nastąpi po przyjęciu na studia, pod koniec I semestru studiów, w oparciu o wyniki postępowania rekrutacyjnego.
Ważne uwagi dla wszystkich kandydatów
- Rejestracja kandydatów na studia odbywa się drogą elektroniczną.
- Kandydat jest zobowiązany wnieść opłatę rekrutacyjną, której wysokość ustala Rektor. Opłatę wnosi się na konto bankowe wygenerowane przez system rejestracji elektronicznej.
- Kandydaci zakwalifikowani do przyjęcia na studia składają wymagane dokumenty do Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej.
- Po zakończeniu postępowania rekrutacyjnego zostanie podana do publicznej wiadomosci lista kandydatów przyjętych na I rok studiów decyzją Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej. Decyzja Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej jest przesyłana w formie pisemnej na adres wskazany przez kandydata.
- Kandydaci nieprzyjęci na studia decyzją Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej mają prawo, w terminie 14 dni od daty doręczenia decyzji, wnieść odwołanie do Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej. Podstawą odwołania może być wyłącznie wskazanie naruszenia warunków i trybu rekrutacji zapisanych w uchwałach. Decyzja Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej jest ostateczna.
Uchwały i Zarządzenia
- Uchwała Senatu nr 291/2019 – zasady rekrutacji na nowo utworzony kierunek Dietetyka
- Zarządzenie Rektora nr 54/2018 – dot. Opłaty za postępowanie związane z przyjęciem na studia
- Zarządzenie rektora nr 31/ 2019 – dot. Wysokości opłat za świadczone usługi edukacyjne
Więcej informacji o zasadach postępowania rekrutacyjnego i harmonogramie czynności rekrutacyjnych można znaleźć na stronie głównej Uniwersytetu Przyrodniczego (portal Kandydat): http://rekrutacja.puls.edu.pl
Kontakt: Komisja Rekrutacyjna WNoZiZ (działa w okresie rekrutacji)
- tel. kom. 507 927 256, rekwnz_1@up.poznan.pl (kierunki: Technologia żywności i żywienie człowieka, Analityka żywności)
- tel. kom. 514 901 104, rekwnz_2@up.poznan.pl (kierunki: Dietetyka, Jakość i bezpieczeństwo żywności)
ZAPRASZAMY!